Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.


Čokoládová fontána na svatbu.
Fontána na čokoládu (například ANT 8060) bude exkluzivní ozdobou svatební hostiny. Fontánu na čokoládu můžete nabízet hostům jako samostatný dezert a zároveň může být skvělou ozdobou večera.

Čokoládová fontána na dětskou oslavu
Překvapte každé dítě kouzelným vodopádem z čokolády. Radost je zaručena nejen pro děti, ale také pro jejich rodiče!

Čokoládová fontána na narozeniny
Hosty můžeme potěšit neobyčejným dezertem – fontánou na čokoládu. Takové překvapení si určitě každý zapamatuje! Celý popis


» Čokoláda do fontán: jak vybrat
Jakou čokoládu lze použít v čokoládové fontáně?

Nejlepší variantou je samozřejmě speciální čokoláda určená do fontán. Existují také ale alternativy, jejichž výběr vám zaručí bezchybný chod fontány i výbornou chuť samotné čokolády. Jakou čokoládu do čokoládové fontány vybrat? Dále se dočtete o specifikách různých druhů čokolád v čokoládových fontánách.

Speciální čokoláda do fontán

Taková čokoláda je určena speciálně do fontán. Od obyčejné se liší nízkým bodem tání, dobrou tekutostí, optimální úrovní mazlavosti a lesku. Tyto vlastnosti čokoláda získá díky zvýšenému obsahu kakaového másla. Speciální čokoládu do fontán vyrábí mnoho značek, a to včetně společností Callebaut, Belcolade. Ve výrobkové řadě známých společností, takových jako JM Posner a Sephra, se také nachází speciální čokoláda do fontán. Tyto firmy ji ale samy nevyrábí, objednávají ji u belgické společnosti Callebaut. Výrobek anglických značek pochází tedy z Belgie.

Čokoláda ve formě peciček (cukrářská) je rozředěna kakaovým máslem nebo rostlinným máslem bez vůně

Jestliže plánujete použít čokoládu nejen do čokoládové fontány, ale také například při výrobě dezertů, pak si můžete koupit čokoládu ve formě peciček (často je balena po 1-2,5 kg) od značek Callebaut, Cacao Barry, JM Posner, Sephra, Belcolade, Luker aj. K tomu, aby se takováto čokoláda mohla použít v čokoládové fontáně, je nutné ji rozředit kakaovým máslem nebo rostlinným máslem bez vůně. Množství přidaného másla záleží na druhu čokolády – v průměru 10 % její váhy. Díky tvaru peciček se tato čokoláda dobře rozpouští a taje.

Tabulková čokoláda, rozředěná kakaovým máslem nebo rostlinným máslem bez vůně

Můžeme použít také obyčejnou tabulkovou čokoládu. Hodí se tradiční pevná nebo porézní čokoláda bez jakýchkoli náplní (rozinky, ořechy, oplatek, sušenky atd.) – mohly by ucpat přívodní spirálu, což by mohlo poškodit fontánu. Pokud chcete takovou čokoládu použít v čokoládové fontáně, musíte ji rozředit kakaovým máslem nebo rostlinným máslem bez vůně. Pokud je to možné, raději se vyhněte levným čokoládám, protože by to mohlo vést k nepředvídatelným důsledkům a fontána by se dokonce mohla poškodit. Ve struktuře takové čokolády se nacházejí částečky (v závislosti na jemnosti namletí kakaových bobů), které mohou časem fontánu poškodit (zvláště fontánu pro domácí použití). Taková čokoláda často musí být rozředěna mnohem větším množstvím másla, což se musí odrazit na chuti a prospěchu takové čokolády, zvláště pokud je k rozředění použito rostlinné máslo.

Čokoládová hmota do fontán

V současnosti se stále častěji v obchodech setkáváme se speciální levnou čokoládovou hmotou do fontán, která, jak se uvádí, nemusí být ředěna máslem. Doporučujeme vám prostudovat si složení takovéto hmoty. V hmotě, na rozdíl od čokolády, není kakaové máslo, což umožňuje značně snížit cenu výrobku. Kakaové máslo je zaměněno za jiné máslo, a údaj, jaké máslo to je, na etiketě zpravidla nebývá uveden. Pokud můžete, raději se vyhněte levným čokoládovým hmotám do fontán, protože jejich používání může vést k nepředvídatelným důsledkům a dokonce k poškození fontány. Ve struktuře takové čokolády jsou obsaženy částečky (v závislosti na jemnosti namletí kakaových bobů), které mohou časem fontánu poškodit (zvláště fontánu pro domácí použití). Taková čokoláda není dostatečně tekutá a vazká, což se navenek projevuje vznikem hrudek, které nepravidelně stékají po patrech fontány.

Zaručený výsledek vám zajistí speciální čokoláda do fontán. Ať se rozhodnete použít jakoukoli čokoládu do fontány, musíte ji správně připravit.